Spichlerz ten wzniesiono na podmurówce kamiennej z charakterystycznym żurawiem do wciągania zboża w workach. W środkowej części znajdowała się brama, którą można było dostać się na podwórze. Tego typu spichlerze tworzyły specyficzny krajobraz tylnych ulic ( ul. Misjonarska i ul. Dzika ). W 1876 roku w głównym budynku od strony Rynku znajdowały się na parterze cztery pomieszczenia i kuchnia, w których była urządzona cukiernia a po przeciwnej stronie korytarza trzy pokoje, kuchnia i piwnica natomiast od strony ulicy Działdowskiej na parterze i piętrze znajdowały się trzy pokoje z kuchnią oraz nad zajazdem mieściły się cztery pokoje dla podróżnych.
W latach 1871-1896 Bronisław Lisowski prowadził w tym budynku skład win i towarów kolonialnych wraz z hotelem i restauracją. Cały ten interes przejął od Lisowskiego w 1896 roku Bolesław Orłowski, który wcześniej prowadził w Mławie cukiernię. W tym czasie hotel nosił nazwę „Hotel Warszawski”.